‘Schoonveegactie op Achterdam was razzia’ [video-update]

‘Schoonveegactie op Achterdam was razzia’ [video-update]
- Archieffoto van Frans Snel
[video-update 18.45 uur] Hoewel burgemeester Bruinooge tevreden was over de actie op de Achterdam vrijdag, deelt niet iedereen die tevredenheid. Kamerverhuurder Frans Snel is woest en Metje Blaak noemt de actie 'een razzia'.

[video-update 18.45 uur] Hoewel burgemeester Bruinooge tevreden was over de actie op de Achterdam vrijdag, deelt niet iedereen die tevredenheid. Kamerverhuurder Frans Snel is woest en Metje Blaak noemt de actie ‘een razzia’.

In het Noordhollands Dagblad staat maandag dat Stichting Geisha overweegt om aangifte te doen tegen de gemeente vanwege de chaos die actie veroorzaakte. De actie zou voor prostituees traumatiserend zijn geweest. De gemeente zegt ‘geen mening’ over een eventuele rechtszaak te hebben maar die tegemoet te zien als het wordt doorgezet.

Kamerverhuur Frans Snel is ook boos: ‘Vraag de dames hoe zij denken over het asociale, het schandalige, discriminerende en schoftige gedrag tijdens de actie. Er zijn dames die 5 รก 6 uur op het stadskantoor hebben gezeten. Vraag ze eens welke vragen zij moesten beantwoorden. Deze meneer Piet Bruinooge lapt alle fatsoensnormen aan zijn laars. En dan zet je 500 man in om een straatje van nog geen 130 meter te controleren, wat heeft dit aan gemeenschap geld gekost? Ik hoop dat Stichting Geisha een zaak tegen deze wantoestand inzet.’

Metje Blaak, voorheen spreekbuis van belangenvereniging De Rode Draad voor prostituees, noemt de actie een razzia. ‘Ik ben het er helemaal niet mee eens, ik noem het een razzia, De vrouwen zijn bang, vooral de buitenlandse vrouwen. Die zijn sowieso al huiverig voor politie; en wat dacht je van de klanten die daar op dat moment liepen?’

Kosten
Hoeveel geld deze actie kostte is nog niet bekend. Dichtbij.nl heeft deze vraag neergelegd bij de gemeente en die laat weten dat de kosten nog niet inzichtelijk zijn. Dat komt omdat veel verschillende partijen meewerkten aan de actie. Mogelijk wordt dit nog openbaar gemaakt komende week.

‘Grote actie tegen vrouwenhandel in Rosse Buurt Alkmaar’