In de watten gelegd bij Italica Ristobar

In de watten gelegd bij Italica Ristobar
Bijna een jaar zit Italica Ristobar aan de Laat in Alkmaar. Een Italiaans restaurant mét klasse en zónder pizza’s op het menu. De klasse van het restaurant uit zich al bij het ontvangst als we binnenkomen. De gastvrouw begroet ons met ‘Bon Giorno’ en neemt onze reservering aan. We krijgen een tafeltje langs de rechterwand van het restaurant.

Bijna een jaar zit Italica Ristobar aan de Laat in Alkmaar. Een Italiaans restaurant mét klasse en zónder pizza’s op het menu. De klasse van het restaurant uit zich al bij het ontvangst als we binnenkomen. De gastvrouw begroet ons met ‘Bon Giorno’ en neemt onze reservering aan. We krijgen een tafeltje langs de rechterwand van het restaurant.

Als we zitten en eens goed om ons heen kijken merken we dat meer mensen deze Italiaan hebben ontdekt: het restaurant zit helemaal vol. In de loop van de avond lopen er regelmatig klanten binnen die helaas door het personeel teleurgesteld moeten worden; er is geen tafeltje meer vrij op zondagavond.

Het restaurant straalt warmte uit, en de subtiele achtergrondmuziek draagt hieraan bij. De linkerwand wordt grotendeels ingenomen door de grote bar en de open keuken daar achter. Indrukwekkend is de muur die volhangt met flessen wijn en de lamp boven de bar is ook een eyecatcher.

Verrassingsmenu
Begin maart 2011 opende de Italiaanse familie d’Aniëllo het restaurant aan de Laat. Vader staat in de keuken als kok, zoon loopt in de bediening, dochter regelt de administratie en financiën en moeder is gastvrouw. Wat de familie zichtbaar deelt is liefde voor eten én voor goede wijn. Dat blijkt nadat we vragen om een verrassingsmenu. We krijgen gerechten die op de kaart staan maar met een creatieve twist van de kok.

Amuse
Na een glas prosecco krijgen we een amuse van gemarineerde artisjok in azijn met kruiden. Zacht en mild van smaak, zonder overheersing van de azijn. Hierna kijken we stiekem even wat onze buren op het bord hebben liggen. We zien pappardelle in ragout, huisgemaakte ravioli en ossobuco op borden. Wat zullen wij voorgeschoteld krijgen?

Portobelle en gerookte zalm
Als voorgerecht krijgen we een portobello met geitenkaas en gerookte zalm met ricotta. De paddenstoel in combinatie met de geitenkaas zorgt voor een smaakexplosie; het klopt gewoon helemaal. Ook de zalm met ricotta smaakt heerlijk.
Opvallend is de omgang van de bediening met elkaar én met de gasten. Onderling heerst een prima sfeer, en met elke gast wordt een praatje gemaakt. Gasten die even naar buiten gaan voor een sigaretje krijgen van de ober een fleecedekentje om de schouders. En natuurlijk is er veel aandacht voor uitleg over wat er op je bord ligt en waarom de geserveerde wijn zo goed bij het gerecht past.

Kloppend geheel
Het hoofdgerecht bestaat uit zeebaarsfilet met witlof en een citroensausje, een pittige broccoli en groentebouquet. Ook hier heeft de kok verschillende smaken weten te combineren tot een kloppend geheel. De ossobuco van ree smaakt perfect in combinatie met een spiesje van groenten en de geserveerde wijn. We voelen ons helemaal in de watten gelegd.

Bijzonder taartje
Als dessert wordt een bijzonder taartje geserveerd, met vulling van ricotta en chocolade en daarop een laagje marsepein. Een oud recept en geen toetje dat je eigenlijk niet meer op kan, maar één waarvan je baalt dat je het al op hebt.

Een groot deel van de gasten eet vaker bij Italica Ristobar. Ofwel ze kennen de d’Aniëllo’s inmiddels, ofwel ze komen na één keer eten zeker weten een keer terug. Dat geldt ook voor ons. Tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht zijn de mensen naast ons uitgegeten. Het gezin beantwoordt het ‘tot ziens’ van de ober met ‘dat denk ik wel, het was erg lekker’. En met die woorden verlaten wij het restaurant ook.

Tekst en foto’s: Merel Schut

Italica Ristobar
Laat 117
1811 ED Alkmaar
Tel. 072-5113135
www.italicaristobar.com

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag 17.00-22.00, zaterdag 12.00-15.30 en 17.00-22.00, zondag: 18.00-22.00.
Extra’s: Catering, lunch op zaterdag
Zitplaatsen: 60 personen

Prijzen
2/3/4 gangen-menu van 26,50 tot 34,50.
Wijnarrangementen van 12,50 tot 24,00.
 

Fotoverslag